Cornulete fragede
Perindarile mele de-a lungul si de-a latul Banatului meu drag m-au dus acum cativa ani in satul Murani, situat intr-o zona colinara de o frumusete patriarhala, un sat mic, cu ulite pietruite, umbrite de magrini (salcami) si de nuci, cu case traditionale si cu un somptuos conac inconjurat de stejari seculari. Am fost vrajita de toata aceasta frumusete, unde mai pui ca era si Ruga satului, sarbatoarea hramului bisericii, care se sarbatoreste la noi in Banat in fiecare casa din comunitate cu mare fast, cu muzica bănățeană (asa se explica prezenta mea acolo), cu mancare buna si imbelsugata si cu multe prajituri. O doamna a carei pricepere se pare ca este recunoscuta si respectata de toata comunitatea, a fost desemnata sa faca prajituri pentru oaspetii cei mai de seama. Asa am avut sansa sa gust aceste cornulete pentru prima data, fragede de se topesc in gura, un aluat care se desface in foite fine, ce mai, dupa ce mananci unul, nu te mai poti opri! I-am cerut doamnei reteta cornuletelor si, spre rusinea mea, am crezut ca nu mi-a dat-o corecta, mi se parea ca nu au cum sa fie atat de fine, foietate si fragede, printr-o modalitate atat de simpla de preparare. Dupa o vreme, mi-am luat inima-n dinti si-am zis “fie ce-o fi”, am probat reteta asa cum o primisem de la doamna cea iscusita si m-am convins de priceperea si bunele dumneaei intentii, primisem o reteta de cornulete exceptionale! Cu mare drag, in zi de Mos Nicolae si inaintea Sarbatorilor Craciunului vreau sa impartasesc cu voi aceasta reteta de cornulete fragede, foarte potrivita pentru platourile de prajituri pentru Craciun.
Ingrediente:
(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)
- 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata
- 4 galbenusuri
- 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu esenta de vanilie
- faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare (250-300 de grame, in functie de calitatea fainii)
- umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
- faina pentru presarat planul de lucru
- zahar pudra vanilat pentru presarat