Cornulete fragede

Cornulete fragede

 Perindarile mele de-a lungul si de-a latul Banatului meu drag m-au dus acum cativa ani in satul Murani, situat intr-o zona colinara de o frumusete patriarhala, un sat mic, cu ulite pietruite, umbrite de magrini (salcami) si de nuci, cu case traditionale si cu un somptuos conac inconjurat de stejari seculari. Am fost vrajita de toata aceasta frumusete, unde mai pui ca era si Ruga satului, sarbatoarea hramului bisericii, care se sarbatoreste la noi in Banat in fiecare casa din comunitate cu mare fast, cu muzica bănățeană (asa se explica prezenta mea acolo), cu mancare buna si imbelsugata si cu multe prajituri. O doamna a carei pricepere se pare ca este recunoscuta si respectata de toata comunitatea, a fost desemnata sa faca prajituri pentru oaspetii cei mai de seama. Asa am avut sansa sa gust aceste cornulete pentru prima data, fragede de se topesc in gura, un aluat care se desface in foite fine, ce mai, dupa ce mananci unul, nu te mai poti opri! I-am cerut doamnei reteta cornuletelor si, spre rusinea mea, am crezut ca nu mi-a dat-o corecta, mi se parea ca nu au cum sa fie atat de fine, foietate si fragede, printr-o modalitate atat de simpla de preparare. Dupa o vreme, mi-am luat inima-n dinti si-am zis “fie ce-o fi”, am probat reteta asa cum o primisem de la doamna cea iscusita si m-am convins de priceperea si bunele dumneaei intentii, primisem o reteta de cornulete exceptionale! Cu mare drag, in zi de Mos Nicolae si inaintea Sarbatorilor Craciunului vreau sa impartasesc cu voi aceasta reteta de cornulete fragede, foarte potrivita pentru platourile de prajituri pentru Craciun.

Ingrediente:
(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)

  • 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata
  • 4 galbenusuri
  • 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura cu esenta de vanilie
  • faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare (250-300 de grame, in functie de calitatea fainii)
  • umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
  • faina pentru presarat planul de lucru
  • zahar pudra vanilat pentru presarat
Intr-un castron, se pune osanza macinata, rece, impreuna cu sarea, galbenusurile si esenta de vanilie (poza 1). Se mixeaza pana cand se omogenizeaza complet (poza 2). Se adauga iaurtul si mixeaza inca 2-3 minute (poza 3). Se adauga cateva linguri de faina si se incorporeaza la inceput cu mixerul pe viteza mica, apoi se adauga treptat toata faina si se incepe sa se framante rapid. Cantitatea de faina, dupa cum am specificat in lista ingredientelor, poate varia usor in plus sau in minus in fucntie de marimea galbenusurilor. Se framanta rapid, fara a insista prea mult (daca se framanta in exces nu vor mai fi atat de fragede cornuletele) pana cand se formeaza un aluat care se desprinde de pe maini (poza 4).
Aluatul se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru aproximativ 15-20 de minute.
Intre timp se porneste cuptorul si se seteaza la 190 de grade Celsius.
Aluatul racit se imparte in doua si se intind, cu ajutorul sucitorului, doua foi subtiri (3-4 mm.), pe planul de lucru presarat cu faina. Aluatul se imparte in patratele de aproximativ 8-9 cm. latura si pe fiecare se aseaza umplutura dorita.
Unul dintre colturile patratului se aduce catre coltul opus, acoperind umplutura si presand usor in jurul acesteia, apoi se rasuceste formand cornuletul. Se aseaza pe doua tavi (cresc mult la cuptor) care nu e necesar sa fie unse cu nimic .
Cornuletele se coc in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, pana devin aurii; eu am copt ambele tavi deodata folosind functia ventilata si schimband tavile intre ele la finalul coacerii, dupa ce au trecut aproximativ 20 de minute, ca sa prinda un pic de culoare si cornuletele de pe tava asezata in partea inferioara.
Observati cat sunt de fragede:
Cornuletele se tavalesc cat sunt fierbinti in mult zahar pudra vanilat, se lasa sa se raceasca si apoi se servesc. Sunt minunate la cafea, langa un ceai sau un pahar de lapte, dar la fel de mult va vor placea si langa o cana de vin fiert.
Un Mos Niculaie binecuvantat si incarcat de daruri!

Lasă un comentariu