gogosi cu branza ca la maramures

gogosi cu branza ca la maramures

 gogoşi făcute după reţeta mamei, înseamnă că vă preocupă subiectul suficient de mult (doar cei răbdători sau preocupaţi citesc până la capăt ce scriu eu, am observat asta). Această axiomă fiind enunţată, propun să trec la acţiune. Adică să vă arăt cum am făcut eu plăcinţele cu brânzeturi şi verzituri, din aluatul de gogoşi, care-i unul şi acelaşi cu aluatul dulce din care se fac plăcintele în anumite regiuni ale Ardealului (în Maramureş, dar nu peste tot, Maramureşul fiind un mic univers, în Slaj, prin Cluj pe ici pe colo şi în Alba, pe lespede de piatră).

Un kilogram de făină, trei linguri sănătoase de smântână, 300 de mililitri de lapte dulce, un cubuleţ de drojdie desfăcută-n lapte, patru linguri de zahăr, un ou, puţină sare, zahăr vanilat (puteţi să-l obţineţi pe cale naturală, păstrând o păstaie de vanilie în borcanul în care ţineţi zahărul), puţin ulei, coaja de la o lămâie.

Se amestecă toate, apoi se frământă.


Şi se frământă. Şi se frământă. Apoi se mai frământă puţin. După ce a ajuns aluatul fin ca fundul unui copil de trei luni (am văzut prea mulţi bebeluşi în ultima vreme), se acoperă cu un ştergar curat şi se lasă la dospit cam o oră.

Între timp, se spală mărarul şi ceapa verde şi se toacă mărunt.


Ceapa şi o parte din mărar se freacă bine îmbreună cu un bruş de brânză ţaparâşă, zisă şi de oaie, zisă şi frământată (e un caş măcinat fin şi frământat cu sare, lăsat la maturat)

Mărarul rămas (fără ceapă) se amestecă bine de tot cu o bucată sănătoasă de urdă proaspătă şi dulce.


După ce a crescut aluatul (cam de trei ori cât era), se rup bucăţele mici din el, se întind uşor iar pe fiecare bucată de aluat se aşează câte o lingură de umplutură, brânză cu ierburi în cazul nostru.

Se împătură binişor plăcinta…
…se mai trece peste ea cu sucitorul de câteva ori, să se întindă/subţieze…
…apoi se prăjeşte plăcinta (cu neamurile ei cu tot) în ulei încins.
No, apoi dacă nu mânci aşe ceva, şi bolunzăşti. Apoi mai bine mânci, no bine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s