Spaghete cu cerneală de sepie

Spaghete cu cerneală de sepie

Una dintre cele mai surprinzătoare feluri  prin culoarea lor inedită, pastele cu cerneală de sepie (spaghetti al nero di seppia) sunt specifice Siciliei de unde s-au răspândit ulterior şi în alte regiuni italiene. Cu un gust şi o culoare densă, amintind de gustul de mare, sare, iod şi alge, aceste paste se regăsesc măcar o dată în viaţă pe lista unui gurmand. Gătite simplu sau însoţite de diverse fructe de mare, spaghetele cu cerneală de sepie cuceresc prin gustul unic, extravagant.

Cerneala de sepie se extrage, aşa cum îi spune numele, din sepie dar şi din alte specii înrudite (cum ar fi calamarul) şi este creditată cu calităţi curative în lupta cu celulele canceroase. Foarte concentrată şi de o culoare foarte intensă, cerneala de sepie se foloseşte în cantităţi mici (2-3 grame/porţie).

Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 500 grame spaghetti
  • 400 grame inele de calamar
  • 12 cozi de creveţi, decorticate (opţional)
  • 1 ceapă
  • 5 căţei de usturoi
  • 4 roşii
  • 8-10 grame cerneală de sepie
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 linguri de parmezan ras
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele al dente.
  2. Decojiţi roşiile şi tăiaţi-le.
  3. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le.
  4. Dacă inelele de calamar sunt mari, tăiaţi-le în bucăţi de 4-6 centimetri.
  5. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie adâncă.
  6. Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 1 minut.
  7. Adăugaţi vinul, roşiile şi 1 cană de apă.
  8. Fierbeţi 15 minute până când inele de calamar sunt pătrunse şi sucul a scăzut.
  9. Adăugaţi cozile de creveţi şi mai fierbeţi 1-2 minute.
  10. Scoateţi cozile de creveţi şi păstraţi-le deoparte.
  11. Adăugaţi cerneala de sepie, amestecaţi şi mai lăsaţi să dea două clocote.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
  13. Amestecaţi pastele cu sosul obţinut.
  14. Decoraţi cu câte 3 cozi de creveți fiecare porţie şi presăraţi cu parmezan proaspăt ras.

Pastele cu cerneală de sepie se servesc fierbinţi.

Lasă un comentariu