Carnati de casa afumati

 
 
 
 

Carnati de casa afumati

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Inca mai sarbatorim (cel putin familia mea abia s-a “antrenat” pana acum, maine o luam de la capat cu ajunul Craciunului sarbesc), inca nu am apucat sa ne suflecam manecile cum se cuvine ca sa trebaluim in noul an, in schimb e bine ca mai avem de cules roadele a ceea ce am facut in anul trecut! Asadar, pe un blog care abunda in retete culinare traditionale, era pacat sa nu fie consemnata aceasta postare, reteta noastra de carnati de casa. Socrul meu i-a afumat pentru noi cu grija si ni i-a adus, aromati subtil si uscati atat cat trebuie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Am pregatit carnati din 42 de kilograme de carne, din care 16 kile carne de vita si 26 de porc-lucru (in limbaj macelaresc, porc-lucru inseamna toate acele bucaţele ce provin de la transarea si fasonarea bucaţilor mai importante, potrivite pentru fripturi, jamboane etc.; macelarii mai numesc aceste bucatele si “fiţuri”). 
Daca anul trecut am “imbogatit” amestecul cu un pic de parfum de coriandru (1 lingura rasa la 10 kg. de carne) anul acesta i-am facut in “dulcele stil clasic” romanesc:

la 10 kilograme de carne in amestec (proportia ~ 1 treime vita la 2 treimi porc, daca vreti mai grasi carnatii se pot face fara adaus de carne de vita)
300 de grame de usturoi
100 de grame de piper negru macinat
150 de grame de sare grunjoasa (sare se adauga de la 100 -180 de grame la 10 kilograme de carne, dupa cat de sarat va place)
paprika dulce de buna calitate, dupa cat de rosu va place sa fie amestecul 
ceva apa calduta ca sa ajute la framantat

si, un secret: 1 lingura de zahar la 10 kile de carne, care nu se va simti in gustul carnatilor, dar va ajuta sa se desprinda pielita cu usurinta de pe carnatii afumati.

Se framanta toate cu sarg si se umplu maţele de porc bine spalate (sau cele cumparate, desarate in apa calduţa), perforandu-se cu acul din loc in loc, pentru a evita plesnirea carnatilor, se formeaza perechi si se zvanta carnatii la aer, atarnati pe vergele de lemn, pregatindu-i pentru afumat

 Dupa afumat se mai lasa la aer sa se usuce atat cat va place. Ai nostri arata asa:
 Se pot taia in felii fine si aspectuoase:
… si sunt deliciosi!

Carnatii de casa se pot pastra atarnati intr-un loc racoros, pe vergele (in camara, de exemplu) insa trebuie avut in vedere ca se vor usca cu atat mai mult cu cat sunt lasati la aer. Pentru ca mie imi convine cat de uscati sunt in acest moment, am impachetat fiecare pereche, separat, in hartie de pergament si i-am varat in congelator. Se pastreaza perfect. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s