Gem de agrise cu flori de soc

Gem de agrise cu flori de soc

Stiu, suna cam ciuda, cel putin pentru zona din care sunt eu, dar daca va place gemul dulce-acrisor trebuie incercat. Aroma de soc se potriveste foarte bine cu cea a agriselor acrisoare, e o combinatie noua si pentru mine, dar din fericire a iesit excelent. Mai ales ca in primele 15 minute am avut indoieli asupra rezultatului, agrisele fierte aratau groaznic, dar aspectul gemului s-a imbunatatit dupa ce am adaugat zaharul.
Gemul se prepara doar cu agrise necoapte.

Ingrediente pentru Gem de agrise cu flori de soc

1.2 kg agrise mai necoapte
7 flori mari de soc
1 kg zahar
2 esente vanilie (sau o lingura vanilie preparata in casa)
1 lingurita unt
Portii: 5 borcane de 300ml

Preparare
  1. Puneti in congelator cateva farfurioare mici.
  2. Se curata agrisele la ambele capete, cel mai usor e sa folositi un cutit pentru asta. Se spala bine in cateva ape. Taiati cat puteti de mult din coditele florilor de soc si le legati bine intr-o bucata de tifon.
  3. Ungeti fundul unei oale mari cu unt, puneti agrisele si in mijloc pachetelul cu soc. Se toarna deasupra 200 ml apa rece. Se fierbe pe foc mediu cca 15 minute, pana agrisele se inmoaie foarte tare. Cu instrumentul de zdrobit cartofii, zdrobiti agrisele care au mai ramas intregi. Amestecati din cand in cand.
    * eu folosesc wok-ul de fonta pentru gemuri, e incapator si nu exista riscul sa se prinda de fund
  4. Turnati zaharul deasupra amestecati bine si continuati sa fierbeti inca 15 minute, pana zaharul e dizolvat complet. Amestecati din cand in cand. Scoateti tifonul cu soc, il stoarceti bine si il aruncati.
  5. Dati focul la maxim si fierbeti 10 minute, amestecand continuu. Protejati-va mana cu care amestecati fiindca gemul stropeste destul de tare si va puteti arde.
  6. Puneti o lingurita de gem pe o farfurioara din congelator, lasati la congelator 1 minut sa se raceasca si apoi testati consistenta. Daca gemul nu e legat (e moale cand il atingeti si curge pe farfurie) mai fierbeti 5 minute tot pe foc mare. Faceti iar testul cu farfurioara si daca nu e gata repetati fierberea de 5 minute. Faceti acest lucru pana gemul ajunge la consistenta dorita.
    * eu am facut asta de doua ori, deci am mai fiert 10 minute in plus.
  7. Opriti focul si adaugati vanilia.
  8. Spalati 5 borcane de 300, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  9. Puneti gemul in borcanele sterilizate, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati asa 10 minute sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s