Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Reţeta mea
Cam 500 g de făină
2-3 ouă
Sare
Puţin iaurt(opţional)
Apa/apăminerală
Ulei de prăjit
Umplutura:brânză sau dulceaţă
Crêpe Suzette
170 grame de făină
1 vârf de sare
250 ml de lapte sau mai mult
1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
1 gălbenuş şi 1 ou întreg
1 lingură de ulei
Sosul:
3 linguri de zahăr
3 linguri de unt
1/2 pahar de suc de portocale
sucul de la 1 lămâie
coajă de portocală
1 pahar de Grand Marnier

Mod de preparare:

Reţeta mea

Se cerne făina. Se sparg ouăle, se pune sarea şi iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloaşe. Se amesteca mereu cu telul până are consistenţa dorită. Se lasa la odihnă cel puţin 15 minute.
Se încinge tigaia bine, se pune ulei puţin şi se toarnă cu polonicul, învârtind tigaia să se uniformizeze.
Atenţie la foc, să fie mediu.
Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul.
Se unge cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte. Se coace şi pe partea cealaltă, dacă le doreşti goale sau le umpli mai târziu.
Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce în tigaie)şi se îndoaie clătita. Se prăjeşte pe ambele părţi. Daca e telemea sau caşcaval se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.
Dulceaţa se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parţi, afară din tigaie. Azi am încercat şi în tigaie şi mi s-au părut mai moi aşa.
La ţară, se fac şi cu zahăr, presărându-se pe clătită, în acelaşi fel ca brânza.

Crêpe Suzette
Aluatul de clătite:

1. Amestecă făina şi sarea.
2. Fă un gol în centru şi încorporează laptele apoi ouăle(bătute înainte), uleiul şi lichiorul.
3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !

Nu-ţi rămâne decât să coci clâtitele în tigaie !

Prepararea sosului :

4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadezivă.
5.Adaugă untul si amestecă-l cu caramelul.
6. Amestecă sucul de portocale cu puţin suc de lămâie. Redusosul şi adaugă lichiorul.
7. Pune clătita coaptă în sos şi îndoai-o.
8. Pudrează clatitele cu zahăr şi coaja de portocale şi flambează(în tigaie). Serveşte imediat.

Reţeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invenţiile-şi nu doar în bucatărie!

Instalat la Café de Paris în Monte Carlo, ca de obicei, Prinţul de Galles aştepta în compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucatar să-i prepare, pe un reşou cu alcool, clătitele sale zilnice.

Impresionat de privirea prinţului, nefericitul ucenic patiser de 16 ans se străduia să-l servească repede pe prinţ, când vărsă şampania pe clătite care luară foc instantaneu.
Fără să-şi piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcarile cu o ploaie de zahăr pudră şi-i răspunse prinţului uimit că e o nouă reţetă care o să se numească in onoarea lui:Prince de Galles.
Flatat, dar modest, Prinţul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el şi o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Şi aşa îi rămase numele reţetei buclucaşe !
Iata o altă poveste despre o celebra reţetă de clătite.
NOTA:
La Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)
În fiecare an, tradiţia impune o bucătărie plină de clătite delicioase mâncate cu familia şi cu prietenii. Dar de unde vine această tradiţie franţuzească?
Întâmpinarea Domnului este celebrată pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele său vine de la cuvântul „lumânare”. Iniţial, în epoca romană, a fost o sărbătoare în onoarea zeului Pan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s