Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

Timp de preparare:
72 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Avem nevoie de:
10 kg masline verzi
2,5 kg lamai
6-8 ardei iuti mari( in functie de cat dorim maslinele de picante)
apa
sare grunjoasa
cca 700 ml ulei de masline natural,nerafinat

Mod de preparare:

Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean.
Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.
Apa se schimba de 2 ori pe zi.
In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.
Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm.
Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm.
Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.
Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.
Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele.
Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.
Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.
Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea.
Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.
Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.
Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s