Ciorba de fasole cu jambon crud

Ciorba de fasole cu jambon crud

Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 g fasole boabe
600 g jambon crud
1-2 morcovi
1 ardei rosu
2 cepe
2 rosii
1 pastarnac
1 bucata de telina
verdeata (loboda, spanac)
1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean
300 ml bulion
50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa)
20 ml ulei
2 lingurite faina (optional)
1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci (optional)
sare, piper, paprika

Mod de preparare:

Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Jambonul se parleste daca mai trebuie, se rade cu cutitul si se spala bine.
Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in 3 litri de apa rece cu putina sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.
In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci).
Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si lasati sa fiarba la foc mic.
Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.
Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors. Daca doriti o puteti ingrosa putin cu faina pe care o desfaceti in putina zeama de la ciorba si o adaugati in oala, amestecand si mai lasati la fiert 2-3 clocote.
O garnisiti in farfurii cu frunzulite de loboda si leustean, patrunjel si leustean tocat si cateva picaturi de ketchup.
Pofta buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s